Wylęgarnia i Ferma Drobiu Sławomir Pastuszak jest jedną z najnowocześniejszych wylęgarni w Polsce. W każdym pomieszczeniu zakładu został zainstalowany zintegrowany system wentylacyjny sterujący najważniejszymi parametrami na poszczególnych etapach produkcji.
Do jego zadań należy dbałość o odpowiedni poziom temperatury, wilgotności, ciśnienia i poziomu CO2 w powietrzu.
Ciąg produkcyjny został zaprojektowany w sposób zapewniający jajom wylęgowym komfortowe warunki przechowywania i całego procesu inkubacji. W zakładzie wyznaczono ściśle określone drogi, którymi przewożone są jaja i pisklęta.
Pisklęta wylęgają się z jaj o najwyższych parametrach biologicznych, które dostarczane są przez wyselekcjonowane i sprawdzone na przestrzeni lat fermy reprodukcyjne.
Przed rozpoczęciem lęgów dokonuje się dokładnej dezynfekcji jaj, pomieszczeń i wyposażenia. Zakupione jaja wylęgowe przywożone są do wylęgarni własną flotą specjalistycznych samochodów wyposażonych w system utrzymywania i weryfikacji parametrów istotnych dla wartości biologicznej jajek. Przywiezione jaja przechowuje się w sterylnych pomieszczeniach magazynowych. Podczas nakładu poddawane są odpowiedniej selekcji i specjalnemu procesowi dezynfekcji.
Najważniejszym elementem wyposażenia technicznego wylęgarni jest system aparatów lęgowych i klujnikowych. W zakładzie zastosowano najnowocześniejszą obecnie technologię w dziedzinie inkubacji drobiu holenderskiej firmy Pas Reform. Każdy aparat lęgowy i klujnikowy podłączony jest pod centralny komputer SmartCenter, pełniący funkcję systemu zarządzania produkcją. Zadaniem systemu SmartCenter jest osiągnięcie i utrzymanie warunków w aparatach w sposób całkowicie zautomatyzowany. Komputer kontroluje i monitoruje zadane parametry, tj.: temperaturę, wilgotność, kąt nachylenia tac, przepływy powietrza, CO2.
Po 18 dniach inkubacji w aparatach lęgowych jaja są przekładane na 3 dni do aparatów klujnikowych. Zakład posiada specjalistyczne urządzenia do nakładu i przekładu jaj, dzięki czemu wyeliminowano niekorzystne efekty mikrowstrząsów towarzyszących tym procesom.
Zgodnie z polityką firmy każdy wylęg poddany jest bardzo skrupulatnej kontroli przez doświadczonych i wysoko wykwalifikowanych pracowników. Najwyższej jakości towar dociera do Klienta specjalistycznymi samochodami, których wyposażenie gwarantuje transport piskląt w komfortowych warunkach niezależnych od czynników zewnętrznych.
Wiedza i doświadczenie pracowników oraz stały nadzór weterynaryjny nad wylęgarnią są gwarantem zadowolenia naszych Klientów.
Najważniejszym elementem wyposażenia technicznego wylęgarni jest system aparatów lęgowych i klujnikowych. W zakładzie zastosowano najnowocześniejszą obecnie technologię w dziedzinie inkubacji drobiu holenderskiej firmy PasReform. Każdy aparat lęgowy i klujnikowy podłączony jest pod centralny komputer SmartCenter, pełniący funkcję systemu zarządzania produkcją. Zadaniem systemu SmartCenter jest osiągnięcie i utrzymanie warunków w aparatach w sposób całkowicie zautomatyzowany. Komputer kontroluje i monitoruje zadane parametry, tj.: temperaturę, wilgotność, kąt nachylenia tac, przepływy powietrza, CO2.
Po 18 dniach inkubacji w aparatach lęgowych jaja są przekładane na 3 dni do aparatów klujnikowych. Zakład posiada specjalistyczne urządzenia do nakładu i przekładu jaj, dzięki czemu wyeliminowano niekorzystne efekty mikrowstrząsów towarzyszących tym procesom.
Zgodnie z polityką firmy każdy wylęg poddany jest bardzo skrupulatnej kontroli przez doświadczonych i wysoko wykwalifikowanych pracowników. Najwyższej jakości towar dociera do Klienta specjalistycznymi samochodami, których wyposażenie gwarantuje transport piskląt w komfortowych warunkach niezależnych od czynników zewnętrznych.